De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om een duurzaamheidsrapportage uit te brengen. Sinds 2024 gelden deze regels voor grote bedrijven, maar ook kleine mkb-bedrijven krijgen hier nu al mee te maken.
Veel grote organisaties moeten verplicht rapporteren over hun impact op de wereld, zoals bepaald door de CSRD. In deze rapportage leggen bedrijven uit hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord ze ondernemen. De nieuwe regels gelden in 2024 en 2025 alleen voor grote bedrijven. Toch zullen naar schatting 103.000 mkb-bedrijven ook dit jaar al met de CSRD te maken krijgen, aldus ABN Amro. Dit komt doordat grote bedrijven in hun verslag moeten laten zien hoe hun hele keten presteert op het gebied van duurzaamheid. Ze zullen daarom bij hun kleinere toeleveranciers om informatie vragen voor hun eigen duurzaamheidsrapportage.
CSRD: wanneer en voor wie?
De CSRD geldt sinds 1 januari 2024 voor bedrijven die eerder al aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) moesten voldoen. Deze nieuwe richtlijn is de opvolger van de NFRD. Vanaf 2025 wordt duurzaamheidsrapportage verplicht voor grote bedrijven die voorheen niet onder de NFRD vielen. Een bedrijf wordt als groot beschouwd als het voldoet aan minimaal twee van de volgende drie criteria:
- Meer dan 250 medewerkers
- Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar
- Meer dan 25 miljoen euro op de balans
Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026. De niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven volgen daarna.
Mkb en de duurzaamheidsrapportage
Hoewel mkb’ers voorlopig geen duurzaamheidsrapportage hoeven te maken, kunnen ze wel vragen verwachten van grotere bedrijven die hun producten afnemen. Deze vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over hoe een product wordt gemaakt en door wie, en of dat op een eerlijke en verantwoorde manier gebeurt. “Grote bedrijven kijken strenger naar hun aanbieders en dienstverleners omdat zij zelf moeten voldoen aan de richtlijn”, aldus expert De Gooijer.
Wat moet ik doen als mkb’er?
Om te zorgen dat je vragen van je klanten kunt beantwoorden, is het belangrijk om inzicht te hebben in je eigen keten. “Als je een rustig moment hebt, zet dan op papier hoe je keten in elkaar steekt”, adviseert De Gooijer. Vraag je af waar je producten vandaan komen, welke materialen worden gebruikt en hoe duurzaam dat gebeurt. Voor vragen die je zelf niet kunt beantwoorden, kun je contact opnemen met je leverancier of importeur. Er zijn ook tools zoals de MVO Risico Checker waarmee je je producten en inkoop kunt checken.
Meer informatie over de CSRD
Op de website van de Sociaal Economische Raad (SER) vind je veelgestelde vragen, webinars en meer informatie over de CSRD.
Duurzaamheidsrapportage: de inhoud
De CSRD is onderdeel van Europese wetgeving. De inhoud van de duurzaamheidsrapportage wordt bepaald aan de hand van de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze standaarden zorgen ervoor dat bedrijven dezelfde duurzaamheidsinformatie rapporteren, wat het vergelijken van rapporten makkelijker maakt. Bedrijven moeten hun rapport inleveren via een online portal en een externe wettelijke controleur, zoals een accountant, controleert de duurzaamheidsrapportage. Dit mag dezelfde accountant zijn die ook de jaarrekening controleert.
ESRS: de standaarden voor de duurzaamheidsrapportage
De ESRS bestaat uit twee sets standaarden:
- Standaarden voor alle sectoren: voor alle bedrijven die onder de CSRD-richtlijn vallen. Dit omvat de basisstandaarden en tien standaarden verdeeld over de onderwerpen milieu, sociaal en bestuur.
- Standaarden per sector: deze zijn nog niet bekend.
De CSDDD: extra regels over duurzaamheid
De Europese wetgeving Corporate Sustainability Due Diligence (CSDDD) verplicht bedrijven om problemen en schendingen op te sporen, aan te pakken en tegen te gaan. De invoering van de CSDD zal in fasen gebeuren, waarbij de grootste bedrijven als eerste aan de beurt zijn. De verwachting is dat de eerste bedrijven in 2026 moeten voldoen aan de CSDDD-regels.
Met de komst van de CSRD en CSDDD worden bedrijven steeds meer verplicht om hun impact op mens en milieu te verbeteren en hierover transparant te rapporteren.