In Nederland is het verplicht om technische gegevens van een geïnstalleerde thuisbatterij te registreren. Dit is essentieel voor netbeheerders om rekening te kunnen houden met de elektriciteit die via deze batterij aan het net wordt onttrokken of geleverd, bijvoorbeeld om lokale overbelasting te voorkomen. Het korte antwoord is dus ja, je moet je thuisbatterij aanmelden op energieleveren.nl. Net als bij zonnepanelen.
energieleveren.nl
Vanaf 7 mei 2024 kunnen thuisbatterijen (elektriciteitsopslageenheden tot 1 megawatt) apart worden geregistreerd op de website energieleveren.nl, naast zonnepanelen. De Europese verordeningen Requirements for Generators (RfG) en Demand Connection (DCC) zijn van kracht en stellen strengere eisen aan installaties die energie opwekken of terugleveren. Netbeheerders hebben behoefte aan beter zicht op deze decentrale installaties om het elektriciteitsnet stabiel en betrouwbaar te houden. Aangezien een thuisbatterij zowel energie kan produceren als verbruiken, en kan deelnemen aan vraagsturing, zijn de relevante eisen uit de RfG en DCC van toepassing.
Hoe meld ik mijn batterij aan?
Om een installatie te registreren, moet een persoon een persoonlijk account aanmaken op energieleveren.nl en een toets uitvoeren op de laatste cijfers van het meternummer. Hierdoor wordt gegarandeerd dat alleen bevoegde personen de registratie of wijziging kunnen doorvoeren. Voorheen kon bij de registratie van een productie-installatie (zoals zonnepanelen) worden aangegeven of er een thuisbatterij aanwezig was. Nu kan een thuisbatterij apart worden geregistreerd op energieleveren.nl, waardoor deze optie komt te vervallen. Eigenaren van geregistreerde productie-installaties met aangevinkt ‘Opslag aanwezig’ worden door hun netbeheerder benaderd om te controleren of er daadwerkelijk een thuisbatterij aanwezig is. Als dat het geval is, wordt verzocht om deze apart te registreren via energieleveren.nl.